Čeština (Czech)
Čeština (Czech)
Slovenčina (Slovak)

Tipy pro majitele nemovitostí

Prodej nemovitosti je velkým krokem, který zahrnuje řadu důležitých rozhodnutí. Ať už plánujete prodat dům nebo byt, je klíčové se na proces dobře připravit, abyste získali co nejvýhodnější podmínky a vyhnuli se možným komplikacím. V tomto článku Vám nabídneme praktické rady, jak svou nemovitost připravit na odhad, jak vyhodnotit nabídky odkupů a na co si dát pozor z hlediska finančních a daňových aspektů.

1. Příprava nemovitosti na odhad

První krok při prodeji nemovitosti je její ocenění. Odhadce stanoví tržní hodnotu Vaší nemovitosti na základě různých faktorů, jako jsou lokalita, stav a vybavení. Je proto důležité připravit nemovitost tak, aby co nejlépe zapůsobila a získala co nejvyšší odhad.

Tipy pro přípravu nemovitosti na odhad: 

  • Úklid a odstranění osobních předmětů: ujistěte se, že je nemovitost čistá a uspořádaná. Uklizený a přehledný prostor působí prostorněji a atraktivněji.

  • Menší opravy a úpravy: drobná vylepšení, jako je oprava drobných poškození stěn, vymalování nebo výměna starého kování, mohou zvýšit hodnotu nemovitosti. Nemusíte investovat do velkých rekonstrukcí, ale i malé úpravy mohou zlepšit první dojem.

  • Prezentace prostoru: uvažujte o "home stagingu" – tedy úpravě interiéru tak, aby vynikl jeho potenciál. Světlé barvy, čisté linie a minimalismus mohou podpořit zájem kupujících.

  • Technická dokumentace: připravte si všechny technické dokumenty k nemovitosti (energetický štítek, stavební plány, revize apod.). Odhadce a potenciální kupci tyto informace budou potřebovat k vyhodnocení kvality nemovitosti.

2. Vyhodnocení nabídek na odkup

Jakmile máte nemovitost oceněnou, začnou přicházet nabídky od zájemců. Správné vyhodnocení nabídek je klíčové pro získání nejlepší ceny, ale nezapomínejte, že nabídka s nejvyšší částkou nemusí být vždy nejvýhodnější.

Jak vyhodnotit nabídky:

  • Porovnání cenové nabídky: kromě samotné ceny zvažte také rychlost a podmínky, za jakých je nabídka realizována. Některé nabídky mohou zahrnovat dlouhé schvalovací procesy nebo speciální podmínky, které mohou zpomalit celý prodej.

  • Platební schopnost kupujícího: pokud zájemce potřebuje financování, zkontrolujte, zda má schválenou hypotéku nebo finanční prostředky připravené. Nabídky od zájemců s přímou hotovostí bývají výhodnější, protože transakce může proběhnout rychleji a bez rizika, že kupující nezíská úvěr.

  • Právní a technické aspekty: zajistěte si právní pomoc při vyhodnocení smluvních podmínek, aby nedošlo k nejasnostem ohledně převodu vlastnictví, poplatků nebo jiných závazků.

  • Časová flexibilita: zvažte, zda je kupující ochoten přizpůsobit se Vašim časovým požadavkům na vystěhování nebo prodej. Někdy může být lepší o něco nižší nabídka, pokud Vám umožní flexibilní přístup.

3. Finanční a daňové aspekty při prodeji nemovitosti

Prodej nemovitosti má také významné finanční a daňové dopady, které byste měli zvážit předtím, než učiníte konečné rozhodnutí.

Co byste měli vědět o daních:

  • Daň z příjmu: pokud prodáváte nemovitost, kterou vlastníte méně než 5 let (u některých případů dokonce méně než 10 let), budete muset z prodeje zaplatit daň z příjmu. Existují výjimky, například pokud jste nemovitost používali k bydlení alespoň 2 roky bezprostředně před prodejem.

  • Daň z nabytí nemovitosti: tato daň byla v roce 2020 zrušena, takže ji při prodeji již nemusíte platit. Přesto je dobré tuto změnu znát, pokud se orientujete v dřívějších pravidlech.

  • Další poplatky: kromě daní musíte počítat také s náklady na právní služby, správní poplatky za převod vlastnictví nebo provizi realitní kanceláři, pokud ji využíváte.

Jak snížit daňovou zátěž: 

  • Reinvestice prostředků: pokud prostředky získané prodejem nemovitosti reinvestujete do jiné nemovitosti určené k bydlení, můžete v některých případech získat daňové úlevy.

  • Konzultace s odborníkem: každá situace je jiná, proto se doporučuje konzultovat konkrétní daňové aspekty s daňovým poradcem nebo právníkem, který Vám pomůže optimalizovat daňové povinnosti.

na Závěr

Prodej nemovitosti je složitý proces, který vyžaduje pečlivé plánování a rozhodování. Správná příprava na odhad, vyhodnocení nabídek a porozumění finančním a daňovým aspektům Vám může pomoci maximalizovat výnos z prodeje a minimalizovat rizika. Vždy je dobré konzultovat své kroky s odborníky, abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím a získali nejlepší možné podmínky.

Pokud plánujete prodej své nemovitosti a máte otázky ohledně ocenění nebo právních a finančních aspektů, neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vám s celým procesem poradíme a pomůžeme zajistit bezproblémový prodej.​

Podobné příspěvky